Labāku rezultātu gūšanai lietojiet receptes, kurās kā saldinātāju paredzēts izmantot tikai medu. Ja ar medu aizvietojat granulēto cukuru, sāciet to darīt, aizvietojot pusi no receptē minētā cukura daudzuma. Turpinot eksperimentēt, dažās receptēs ar medu var aizvietot visu cukura daudzumu.
Ieteikumi, lietojot medu cukura aizvietošanai dažādos cepumos:
* receptē doto šķidruma daudzumu samaziniet par 1/4 tases uz katru tasi medus;
* uz katru tasi medus pievienojiet apmēram 1/2 tējkarotes cepamā pulvera;
* cepeškrāsns temperatūru samaziniet par 25 grādiem, lai izvairītos no pārliecīga apbrūninājuma.
Ērtas mērīšanas un tīrīšanas nolūkos mērīšanai izmantojamo tasi vai karoti pirms medus pievienošanas ieeļļojiet. 12 unču (340 grami) medus krūze ir vienāda ar standarta mērīšanas tasi.
MEDUS PIPARKŪKAS
Sastāvdaļas:
500 g medus,
500 g cukura,
200 g sviesta,
100 g riekstu vai mandeļu,
20 g ruma vai konjaka,
2 tējkarotes sodas,
3-4 ēdamkarotes dedzinātā cukura,
1 ēdamkarote piparkūku garšvielu maisījuma,
citrona vai apelsīna miziņas,
milti pēc vajadzības (apmēram 1 kg)
Pagatavošana:
Medu ar cukuru uzvāra, pieliek sviestu, garšvielas, sīki sakapātus riekstus vai mandeles, citrona miziņas, rumu vai konjaku, dedzināto cukuru un kopā ar sodu izsijātus miltus. Miklu ātri samīca, ļauj nostāvēties. Veltnē plānā kārtā un cep spiestas figūriņas. Dedzinātā cukura pagatavošana: ņem pāris ēdamkarotes cukura un mazliet ūdens, karsē uz tīras pannas, līdz cukurs izkusis un kļuvis tumši brūns.
KARSTA TĒJA AR GARŠVIELĀM
Sastāvdaļas:
4 tases svaigi uzlietas tējas
1/4 tase medus
4 kanēļa standziņas
4 krustnagliņas
4 citrona šķēlītes
Pagatavošana:
Vidēja izmēra katliņā ielej tēju, pieliek medu, kanēļa standziņas un krustnagliņas; uz lēnas uguns vāra 5 minūtes. Salej krūzēs. Dekorē ar citrona šķēlītēm un pasniedz karstu. Recepte paredzēta 4 porcijām.
MEDALUS
Sastāvdaļas:
12 litri ūdens, 1 kg iesala ekstrakta, 1 kg medus, 50 g rauga, 20 g apiņu.
Pagatavošana:
Ūdeni ar medu uzvāra, nosmeļ putas. Apiņus novāra atsevišķi. Pie uzvārītā ūdens pievieno ekstraktu un apiņu novārījumu, atdzesē līdz rūgšanas temperatūrai (18 grādiem). Tad pievieno raugu un uzraudzē. Raudzēt var piena transportkannās. Pēc norūgšanas pilda pudelēs vai tam sagatavotās izturīgās tīrās muciņās.
MAZKALORIJU ŠOKOLĀDES-MEDUS MĒRCE
Sastāvdaļas:
1 tase skāba krējuma
1/2 tase medus
1/2 tase nesaldināta kakao pulvera
1 tējkarote vaniļas
Pagatavošana:
Visas sastāvdaļas liek vidēja izmēra traukā un rūpīgi sajauc. Nosedz un ievieto ledusskapī, līdz gatavs pasniegšanai. Pasniedz ar augļu asorti vai biskvīta gabaliem. Recepte paredzēta 6 porcijām.
JAUKTI MELONES SALĀTI
Sastāvdaļas:
5 tases dažādu meloņu bumbiņas,
piemēram, muskusa un dzelteni-oranžās
2/3 tases medus
1/3 tases baltā vīna etiķa ar estragonu
1/8 tējkarotes malta ingvera
Pagatavošana:
Sajauc medu, etiķi un ingveru lielā traukā; maisa, līdz masa kļūst viendabīga. Pievieno melones bumbiņas; viegli apmaisa, tās pārklājot. Recepte paredzēta 6 porcijām.
MEDUS-KANĒĻA PASTA
Sastāvdaļas:
3/4 tases zemesriekstu sviesta
1/2 tase medus
1 tējkarote malta kanēļa
Pagatavošana:
Savieno sastāvdaļas, rūpīgi sajauc. Ziež uz angļu mafiniem, biskvītiem vai sviestmaizēm. Recepte paredzēta 4 porcijām.
Piezīme: medu nevajadzētu dot bērniem līdz viena gada vecumam. Medus ir drošs un pilnvērtīgs pārtikas produkts lielākiem bērniem un pieaugušajiem.
Avoti: www.honey.com un www.medusbite.times.lv